Pokles predaja áut vo Francúzsku sa v apríli spomalil

02.05.2012 Celý región

Paríž 2. mája (TASR) - Predaj áut vo Francúzsku aj v apríli klesol, ale menej strmo ako v predchádzajúcom mesiaci. To vyvoláva nádej, že trh s vozidlami v krajine sa začína stabilizovať, aj keď na druhej strane, z druhej najväčšej ekonomiky stále prichádzajú zmiešane signály.

Podľa francúzskej asociácie predajcov a výrobcov automobilov (CCFA) sa počet novo registrovaných osobných a ľahkých komerčných vozidiel v apríli znížil o 1,3 % na 200.806 áut, pričom dopyt po modeloch Peugeot Citroën sa dokonca zvýšil, ale odbyt modelov Renault klesol. Na porovnanie, v marci sa predaj nových áut vo Francúzsku prepadol medziročne o 22 %.

Na aprílové výsledky mal vplyv aj fakt, že v marci sa na predaji áut vo Francúzsku ešte prejavilo takzvané šrotovné. Štát síce začiatkom minulého roka ukončil tento program na podporu automobilového priemyslu, ale výrobcovia pre veľký záujem nestíhali pokryť dopyt a posledné autá s cenou zníženou o štátny príspevok dodali klientom až v marci 2011.

Za prvé štyri mesiace 2012 predaj áut vo Francúzsku klesol medziročne o 16 %. Hovorca CCFA Francois Roudier však dúfa, že odbyt vozidiel v krajine by sa už mohol odraziť od dna. Odhaduje tiež, že za celý rok 2012 sa predaj áut vo Francúzsku zníži o 8 až 10 %.

Zo štatistík tiež vyplýva, že odbyt najväčšej francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën sa v apríli zvýšil o 8,7 % na 65.296 osobných a nákladných áut, a to aj vďaka novému modelu Peugeot 208, z ktorého sa v apríli predalo vo Francúzsku 3700 kusov.

Druhý najväčší výrobca vozidiel v krajine Renault minulý mesiac ešte zaznamenal pokles predaja o 5,8 % na 49.303 vozidiel.

Informovala o tom agentúra Reuters.
 

Vyberte región